Levný Mumble server

Před několika měsíci jsem řešil, jak levně provozovat Mumble server pro občasné hovory s kamarády. Mé požadavky vypadaly nějak takto: - server pro 5 lidí, provoz minimálně 100 hodin měsíčně, není třeba žádná administrace , nulový čas pro údržbu , v případě havárie serveru možnost rychlé obnovy , nejedná se o kritický systém - takže hlavně levně , server poblíž ČR - aby nelagoval

Hostování Mumble serveru na jednom ze svých VPS jsem odmítnul - danou technologii z administrátorského hlediska neznám a netuším, jak ji správně zabezpečit, optimalizovat (aby nevytěžovala server) atp. Nakonec volba padla na VPS u 4smart.cz. Ale pěkně popořadě:

Komerční poskytovatelé

Pár minut jsem věnoval průzkumu trhu - nejlevnější provozovatelé začínají na 1.1$ / měsíc. Cena je zajímavá, člověk se nemusí o server starat a dokonce k němu dostane jednouduchou webovou administraci.

 VPS

Další možností je pořídit virtuální server. Zde je však problém cena. VPS Wedosu začíná na 120 Kč měsíčně a nejlevnější droplet u Digital Ocean taktéž. Tudy cesta také nepovede.

4smart.cz

V ČR můžeme narazit na projekt 4smart.cz. Ten nabízí levné VPS servery, jejichž cena se odvíjí od spotřebovaných jednotek - využité RAM, počet cyklů CPU atp. Cena může také vypadat zajímavě a člověk si navíc pohraje :)

4smart.cz jsem se rozhodl vyzkoušet a nakonec u něj zůstal. Pro server jsem zvolil čistý Debian 8 a z repozitářů nainstalovat Mumble server (psaný v C, btw). Konfigurační soubor je poměrně snadno pochopitelný, proto jsem si ho během chvilky upravit pro svoji potřebu a funkční Mumble server byl na světě.

-> Nastavení serveru

Jelikož na serveru běží pouze Mumble, není třeba zbytečně utrácet za veřejnou IP adresu. Proto jsem zvolil pouhé přiřazení portu k IP adrese sdílené mezi jednotlivými VPS - to je zdarma. Namapoval jsem si teda vnější porty (do internetu) na vnitřní (VPS) porty pro SSH a Mumble. Výkonové limity serveru jsem pro začátek zvolil 960MHz a 512 MB RAM a začal s testováním v provozu (= snižování výkonu pro optimalizaci ceny). Po dvou dnech testování jsem skončil na hodnotách 640MHz a 304 MB RAM. Server takto běží třetí měsíc a bez problémů. Do budoucna zkusím jít ještě níž.

-> Bezpečnost serveru

Bezpečnost serveru se v tomto případě řeší jednoduše. Port pro připojení na SSH je odpojený, na server se tedy nikdo nedostane. Jediný průšvih tedy může nastat skrze port pro Mumble. U serveru je mi jedno, jestli se rozbije nebo ne (deploy nového mi zabere si 3 minuty), takže aktualizace systému řeším cronem. Toť vše.

-> Cena

Nyní se dostávám k nejzajímavější části článku. Běžící server bez připojných hostů mi v dané konfiguraci vezme cca 0.3 Kč za den. Při připojení 4 lidí na několik hodin (cca 7?) se cena zvýší na 0.42 Kč az daný den. V nejhorším případě vás tedy bude Mumble server stát 14 Kč měsíčně, tedy polovinu ceny nejlevnějších komerčních hostingů.

Shrnutí

Pokud máte podobné požadavky jako já, 4smart bude vhodnou volbou. Cena je téměř nulová a zároveň si osaháte zajimavou technologii. Pokud znáte podobné alternativy ke komerčním hosterům, napište mi je do komentářů. Rád se přiučím.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.