Stavba laserové gravírovačky 3dpBurner I. - začínáme

V polovině srpna jsem konečně oživil svoji 3D tiskárnu (Rebel 2, článek později). Konečně mám odvahu realizovat další projekt, po kterém pokukuji skoro rok a tím je laserová gravírovačka/řezačka. Na výběr není zrovna moc konstrukcí - nakonec jsem volil mezi tou od Rebela a 3dpBurner. Nakonec jsem zvolil 3dpBurner, jelikoz se mi konstrukce líbí o něco víc a navíc nebudu mít pocit "jistoty", že autor má oficiální fórum "podpory" a člověk si tak na mnoho věcí musí přijít sám.

EDIT 02/2020: Projekt jsem z nedostatku času nikdy nedokončil. Pokud potřebujete použít laser na nekovy, stavte se u nás v Brně v Industra LABS. Máme CO2 laser, 120W. Každý čtvrtek od 18:00.

Cena

Při stavbě nechci klást velké nároky na přílišnou kvalitu a tuto konstrukci chci (narozdíl od tiskárny) postavit "lowcost cestou". Tedy žádné LM8 ložiska z CNC shopu, žádné kalené tyče... Co jde tak z Číny, normální ocelové tyče s Bauhausu atp... Cenově nejde o žádné velké částky, takže není problém je později nahradit kvalitnějšími. Cenu veškerého materiálu si budu vést v tabulce (zveřejním v samostatném článku) a budu průběžně aktualizovat.

Nejdražším prvkem bude zajisté laser. Na začátku zřejmě zvolím menší kalibr - mezi jedním a dvěma watty. Laser nevyjde příliš draho a pokud jej zničím, nebude to extrémně velká ztráta. Jakmile se s gravírovačkou naučím, chci jít přes 5W. Pokud náhodou víte o někom, kdo podobné lasery prodává (tzn. už je dovezl z Číny a vyzkoušel), napište mi prosím do komentářů.

Časově nejdražší bude samozřejmě tisk dílů. Většinu dílů jsem schopný vytisknout sám, o dva nebo tři radši požádám kamaráda s dlouhou praxí.

Bezpečnost

Pokud jste si někdy přečetli papírky na laserovém ukazovátku tak víte, že tyto hračky mají výkon cca 1-5 mW. Gravírovačka má výkon mnohonásobě výše - tedy ano, jedná se o velice nebezpečný typ laseru. Vlastně, pokud se do něj podíváte, nepomůže vám ani rychlé zavření oka a budete rádi, pokud vyváznete pouze s těžkým postižením oka. Je tedy třeba dbát na správnou manipulaci s laserem.

Základem jsou bezpečnostní brýle, které téměř odfiltrují světlo o určité vlnové délce. Dále bude na gravírovačce bezpečnostní vypínáč sloužící pouze pro vypnutí a zapnutí laseru (aby to bylo cool, tak to bude takový ten s krytkou, který se používá třeba na odpalování raket). Jelikož budu běžící gravírovačku nechávat v prázdné místnosti (můj respekt z laseru je obrovský), přidám do ní ještě dálkově ovládaný killswitch (pro kompletní odstavení elektroniky). Zde se bude jednat o staré dobré složení Arduino + relé + 433MHz.

Využití

Využití gravírovačky/řezačky asi nemá smysl popisovat. Možnosti jsou obrovské. Výsledky gravírování jsou nádherné. Přiznejme si, kdo by se nechtěl pochlubit praktickou 3D vytištěnou věcí, která je v gravírované krabičce z plexiskla?

Ukázky práce 3dpBurneru můžete najít na youtube: video 1 (gravírování dřeva), video 2

Z představení to bude vše. Některé součástky jsou již na cestě. Nejhorší bude vybrat laser, což stavbu lehce protáhne. Cenová tabulka bude zveřejněna co nejdříve.

Tagy: 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.