Půl roku se stavebnicí BigClown

Je tomu pár měsíců, co jsem se fyzicky dostal k hardwaru od BigClown. Projekt jsem sledoval od samotného začátku, ale přes rozporuplné názory a vysokou cenu jsem se na něj podívál až nedávno (ostatně díky kamarádovi, který mi na prádzniny zapůjčil svoji sadu). S čím jsem se tedy setkal a jaký mám názor na hardware od BC teď? Jsem vychovaný na Arduinu, proto s ním často budu porovnávat. Nebudu opakovat to, co již bylo řečeno (popis hardwaru, flashování firmwaru atp) - od toho je tu dokumentace.

BigClownu tak trošku pomáhám se psaním dokumentace, takže jsem měl možnost se bavit přímo s autory o různých tématech, takže jsem celou stavebnici neviděl jenom "z rychlíku". Raději upozorňuji, že tento článek není placená reklama (ani žádná jiná forma reklamy), ale čistě popis projektu, který podporuji a fandím mu.

Troška historie

BigClown (dříve spin-off Jablotronu, dnes jako samostatná firma Hardwario) vznikl poměrně nedávno. Pokud si pamatuji správně, hlavním cílem bylo vytvořit stavebnici s kvalitním a spolehlivým hardwarem (a solidním SDK), kterou by část bastlířů ocenila jako alternativu k levným arduino modulům. To se myslím povedlo - ḧardware je skvělý, kvalita zpracování také.

Cena

Je předmětem sporu ve všech diskusích, které jsem zatím o BigClownu vedl. Ano, je řádově vyšší než u arduino klonů z Aliexpressu. Jakmile jsem stavebnici vyzkoušel, tak jsem cenu pochopil. Proč?

-> Kvalita HW zpracování. Samozřejmě již od pohledu poznáte, že je daleko lepší než u Arduino klonů. Tip: dejte si někdy Arduino klon a Bigclown Core modul pod mikroskop a porovnejte. Občas je možné vidět dost rozdílů...

-> SDK a čisté C. Mám rád C++ v Arduinu (i mimo něj). Člověk napíše 100 řádků kódu a má "chytré osvětlení" reagující na světlo, teplo, denní dobu a průchod člověka. Ale čisté céčko je tak nějak víc sexy. Dělá přesně to, co chcete a aplikaci můžete optimalizovat. Ke všemu dopomáhá SDK, které za posledních 6 měsíců urazilo značný kus cesty. Na začátku jsem BigClown málem zahodil, protože jsem neměl tušení jak vlastně začít s SDK. Dnes už vyřešeno novou dokumentací.

-> Záruka. 10 let. Pokud budu nějaký modul nasazovat u klienta nebo na větším projektu, nemusím řešit, kolik mě bude projekt stát, když se po dvou letech ukáže výrobní vada. Super!

SDK

SDK jsem sice již zmínil, ale půjdu více do hloubky. SDK je v čistém C. Dává přístup ke všem modulům a tagům. Jakmile si na něj zvyknete, programujete docela rychle (na začátku je vhodné se podívat na několik ukázkových aplikací v dokumentaci). SDK dost usnadňuje asynchronní chování aplikace (což je u embedded zařízení důležité, minimálně kvůli uspávání) a nabízí tedy dobrý task scheduler.

Tým lidí

Přednášky od BigClown lidí jsem sledoval od začátku a všichni mi byli sympatičtí (mimochodem, už jsme zveřejnili videa z OpenAltu 2017, včetně přednášky od Martina Hubáčka). Zatím jsem měl možnost mluvit pouze se dvěma členy týmu. Bylo to fajn. Myslím že jsou to lidé, kteří si za svým produktem stojí, jsou otevřeni novým nápadům a inovacím. Snad budu mít víc možností se s nimi setkat.

Co se povedlo

-> 868 MHz bezdrátová technologie

Před BC jsem prosazoval striktní názor "wifi only". Teď už to tak úplně není.

-> Sigfox modul a konektivita

Předplatíte na tři roky a víc neřešíte. Což je pro mě lepší než si neustále kupovat nějaké dev kity a po roce se doprošovat obnovení.

-> LCD modul

128x128 ultra-low-power LCD panel - věc, která lidem z Arduino světa způsobí nerdgasmus. Skvěle čitelný, dvě uživatelská tlačítka. Chvíli trvá, než si zvyknete na SDK ale pak je to už hračka. Chybí mi jen podsvícení.

-> Relay modul

Používá bistabilní relé, které potřebuje energii pouze při změně stavu. Pokud tedy potřebuji někde jednou za den něco vypnout/zapnout a nemůžu si dovolit zárověň napájet i tento "cvakač", nasadím tam BC s Battery modulem a mám na měsíce, možná roky vystaráno.

-> USB Dongle

Jako přijímač dat z různých senzorů postavených na BigClown Core modulu jsem musel dříve použít... Core modul. Což zbytečně zabíralo místo, energii... Dnes je toto již vyřešeno zařízením o velikosti flashky, které je schopné efektivně obsloužit 32 jednotek.

Co se nepovedlo

Prý jsem věčně nespokojený člověk. Možná jsem, takže:

-> Nutnost "resetovací sekvence" před nahráním firmware.

Je nutné zmáčknout obě tlačítka na Core modulu v daném pořadí. To by samo o sobě nedělalo problém (i když to trošku zdržuje). Špatné je, když ladíte aplikaci a potřebujete mít fyzicky nasazený modul, který přístup k tlačítkům blokuje (LCD, PIR, Climate). To pak potřebujete dvě tužky, propisky nebo jiné plastové trubičky a hodně šikovnosti. A trpělivost. A prášky na uklidnění. Netuším, na co autoři mysleli při navrhování polohy tlačítek a radši to ani vědět nechci. Vážně by byl takový problém udělat alespoň "rozdvojku" na moduly, jakou má Wemos D1? V další verzi Core modulu to prý ale bude fungovat jinak (žádné mačkání tlačítek).

-> Vzorové projekty.

Prvně se objevily věci jako počítadlo skóre při pimpongu, vzdálené odpalování raket atp. Upřímně, kdo z vás tohle kdy postavil? Přiznejme si to - když si koupím bastlířskou stavebnici, chci mít "hello world app" na měření teploty a tlaku se zasíláním dat přes USB a bezdrátovou technologii. A krátký návod na zprovoznění. Dnes už je to lepší a k dispozici je více vzorových projektů (a budou další, což je hlavní).

-> Informace o tom, co se chystá.

Jaké moduly se plánují, jaké novinky v SDK se programují. Rád bych někde viděl jednoduchý seznam s časovým odhadem. Nejlépe na webu. Vím že lidí je málo a práce moc, ale tohle by potěšilo.

-> Clion integrace.

Toto je víc osobní věc, než problém. Poslední dobou používám už jen IDE od JetBrains. A SDK se s Clionem zatím nemá moc rádo (alespoň ne bez zásahu). Článek v dokumentaci o "workaround" bude snad co nevidět, ale pořád to bude pouze workaroud a ne úplně čisté řešení.

Indiegogo kampaň

...bude startovat během ledna 2018. Zaměřená bude na rozšíření uživatelské základny, čímž se snad povede i trochu stlačit cenu. Kampaň naleznete zde.

Závěr

Stavebnice je fajn, i když chvíli trvá než si na SDK zvyknete. Jsem zvědavý, co udělá Indiegogo kampaň s cenou. BigClown určitě stojí za vyzkoušení. Minimálně se můžete něčemu přiučit. Jsem opravdu zvědavý, jak bude projekt vypadat za takové dva až tři roky.

Co dál?

Za sebe tu mám několik úkolů v TODO listu:

  • proměřit reálnou spotřebu modulů a tagů při běhu a spánku (přeci jen, realita a datasheets se nemusí vždy potkat)
  • dopsat rozepsané články do dokumentace a napsat další
  • projekt Sigfox Probe (info později)

Všechno musím ale nějak stihnout při zkouškách. Takže mějte trpělivost :)

Comments

2

Ahoj, a co to takhle programovat přes UART?
https://chiptron.cz/articles.php?article_id=129

To neni pohodlne reseni. Kdyz uz tam to USB je, chci jej pouzivat.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.