Údržba laserové řezačky

V Industra LABS provozujeme laserovou řezačku ThunderLaser Nova 63. Je to 120W CO2 řezačka na nekovy. Lab je po stěhování mimo provoz a já nejsem členem core týmu. Po více než 15 měsících jsme již nasbírali nějaké zkušenosti. S čím jsme se museli prát (a vy pravděpodobně také)? Text je cílen převážně na provozovatele otevřených labů nebo míst, kde má k laseru přístup více lidí.

Ovládací software

Dostali jsme něco, co se nazývá RD Works. Software dodaný výrobcem, takže jak asi můžete čekat - vysoká spotřeba zdrojů, žádná podpora Linuxu/Mac OS, zmatené rozhraní.

Rozhodli jsme se, pro pohodlí našich členů a pro udržení našeho psychického zdraví, využít software LightBurn. Placený univerzální software pro obsluhu CO2 laserů. Multiplatformní, nespotřebuje moc systémových zdrojů, je poměrně rychlý a autoři občas schválí některý z feature requestů. Ovládá se snadno. Nevýhodou je, že neumožňuje zamknout nějaké funkce. Někteří uživatelé jsou schopni použít i funkce, jejichž použití výslovně zakážete...

Údržba

Fyzická údržba je nezbytná a je nutné ji provádět celkem často.

  • Výměna vody v chladiči. Pro chlazení používáme kohoutkovou vodu, zatím jsme nezaznamenali žádné problémy kvůli minerálům nebo nečistotám. Výměnu veškeré vody z okruhu provádíme jednou za několik měsíců.
  • Čištění čočky. Čočka je špinavá vždy, když nemáte čas ji čistit, na to si budete muset zvyknout. Čočka je čištěna vždy, když je znečištěná - prach, nebo ještě hůže "mlha" na čočce. Používáme čistící pady určené pro tento typ optiky. Nepoužívejte spreje a hadříky na brýle. Čištění také nedovolujte členům vašeho labu, v lepším případě použijí sprej na brýle, v horším tričko.
  • Čištění zrcadel - stejně jako s čočkou.
  • Seřízení zrcadel - další nutná součást údržby, kterou je nutné provádět když degraduje výkon laseru. Zrcadla se pohybem os postupně vychýlí takovým způsobem, že na materiál, který běžně potřebuje na čistý řez 40% výkon, nyní potřebuje 60% a úplatek k tomu. Seřízení není časově tak náročné, jak by se mohlo zdát, ale o tom až někdy jindy. Na YouTube je několik postupů.
  • Seřízení stolu. Časem se může stát, že levá strana stolu je na levé straně od laserové hlavy vzdálená 10 milimetrů a na opačné 13. Často si vystačíte s jemným zatáhnutím za řemen jedné strany laseru, jelikož mohl přeskočit krok nebo podobná chyba, která způsobí nerovnoběžnost stolu a dalších os. Někdy ale bude nutné sundat voštinu a ručně kalibrovat její podklad.
  • Čištění filtrů. Zacpaný filtr neumožní odtah spalin, ty pak zůstávají v laseru, snižují tak výkon paprsku a po otevření se vyvalí do místnosti. To jsem si už také jednou vyzkoušel a stačilo mi to. Nyní již čistím pravidelně...

Školení a podpora

Před tím, než k laseru někoho pustíte, je třeba ho zaškolit. Během školení by se student měl dozvědět něco o bezpečnosti, povolených materiálech, fyzickém ovládání laseru a ovládácím SW. Také by měl vidět praktickou ukázku a sám si hned po školení vše vyzkoušet, samozřejmě pod vaším dozorem. Na mých školeních se snažím o individuální přístup - lidé si prohlédnou různé typy výrobků z laseru, podívají se na live demo a každý proškolený si po skončení školení musí laser zkusit ovládat a vypálit vzorový objekt. Přístup ke stroji neudělím nikomu, kdo nepředvede, že chápe základní principy obsluhy laseru. Během tohoto "testu" se také lidé mohou doptat na věci, které během školení nezazněly, a základní principy si lépe uložit do paměti, než když o nich jenom uslyší. Po školení je k dispozici prezentace, manuál a support na labovém chatu.

Tipy

  • Určitě mějte alespoň nějaké filtry/bariéry hned mezi laserem a trubkou/hadicí na odtah spalin. Jejich (de)montáž kvůli čištění je snazší takhle na zemi než ve třech metrech nad zemí.
  • Logujte použití různých typů čoček/hlav. Můžete stokrát opakovat, že hlavu x není možné použít pro materiál y, ale někdo ji přesto použije a téměř zničí.
  • Pro jednoduchý test, zda je nutné čistit/seřídit zrcadlo, si určete nějaký základní materiál, který jde dobře vyříznout na určitý, co nejmenší, výkon - třeba 40%. Já používám MDF nebo HDF. Jakmile se ze 40 stane 55 nebo 60, je čas na údržbu.
  • Nenuťte uživatele znovu vynalézat kolo. S ovládacím softwarem si pravděpodobně budete jako správci rozumnět nejlépe, sepište tedy různé rady a návody, co a jak udělat. Předejdete tak zbytečným dotazům a problémům.
  • Veďte si servisní log, ať už se o laser staráte sami nebo je vás víc. A to nejlépe papírový, který bude vedle laseru. Je to nejrychlejší způsob jak zjistit, kdy, kdo a co na laseru servisoval.
  • Veďte tabulku doporučených hodnot pro řezání a vzorníky pro gravírování nejvíce používaných materiálů. Většina uživatelů si nepřeje trávit hodiny experimentováním, jakou rychlost s výkonem potřebují na pěkné gravírování HDF...
  • Podpořte uživatele, ať se nebojí experimentovat. Hodně lidí se k laseru bojí přiblížit, aby mu náhodou něco neudělali. Opatrnost je samozřejmě důležitá, ale při dodržování několika pravidel a zdravém rozumu laseru nijak ublížit nemohou. Ukažte jim během školení, že se bát nemusí a opravdu se nic nestane, když dřevěný materiál budou pálit výkonem 40 W místo doporučených 35.

Pokud také provozujete laserovou řezačku, podělte se prosím o vaše poznatky. Rád se přiučím.

Comments

2

Ahoj, pěkně jsi to napsal. Nekomentuju, ale mám dotaz. Jak čistit voštinovou desku? Na jednom 80w co2 laseru ji mám téměř ucpanou lepkavým hnusem. Díky za odpověď

Trosku mi ten kometnar propadl spamfiltrem, tak aspon pozdni odpoved:

Vostinu umyt normalni jarovou vodou (proste na chvili ponorit). Vetsina toho hnusu co na ni je, je nejaka forma mastnoty - jar pomuze velmi dobre. A nema cenu to cistit nejak uplne dokonale - stejne se to hned zase uspini :)

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.